Jacqueline Tesselaar Praktijk voor Acupunctuur en Bioresonantie

De darmen

Darmklachten

Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens 'functionele darmklachten'. Dit zijn darmklachten die het leven behoorlijk kunnen ontregelen, maar waarvoor geen medische oorzaak bekend is. Acupunctuur blijkt in de meeste gevallen een goed antwoord te hebben op deze vervelende aandoening. Bij kinderen of cliënten die angstig zijn voor naalden kan de MORA therapie werken op de energiebanen.

Overgevoelige zenuwen ontregelen spijsvertering

De nuttige bestanddelen uit ons eten worden via de maag en de twaalfvingerige darm opgenomen door de dunne darm. Het halfvloeibare deel dat overblijft gaat naar de dikke darm. Deze haalt water en zouten uit de onverteerbare resten en produceert de ontlasting. In de dikke darm liggen zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren in de darm samentrekken om de voedselresten te transporteren.

Symptomen van een prikkelbare darm

Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor eten, voor stress, emoties, of een combinatie van deze factoren. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan spreken we over een spastisch colon, in de volksmond 'spastische darm' genoemd. Ook een opgeblazen gevoel en diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, zijn duidelijke symptomen van een prikkelbare darm. Soms treedt verminderde eetlust op, dan weer zijn er periodes met een behoefte aan veel eten. Buikborrelingen en winderigheid zijn ook typisch voor het prikkelbare darmsyndroom.

De klachten verergeren vaak in periodes van stress en nervositeit of door bepaalde etenswaren. Jammer genoeg zijn hiervoor geen algemene regels aan te geven. Het bijhouden van een voedingsdagboekje blijkt een handig hulpmiddel om te onderzoeken op welke gerechten men meer of minder heftig reageert.

De darmkrampen kunnen soms zo heftig zijn dat cliënten bijna flauwvallen van de pijn, dit kan paniekgevoelens geven omdat men de controle kwijt is en het gevolg hiervan kan zijn dat bijvoorbeeld buiten de deur eten of lange afstanden afleggen als belastend worden ervaren.

Helpt acupunctuur en bioresonantie bij darmklachten?

Vaak wel gelukkig. Functionele darmklachten blijken bij uitstek geschikt te zijn om met acupunctuur te worden behandeld. Hoewel acupunctuur op zichzelf al tot vermindering van klachten leidt, kan de behandeling goed gecombineerd worden met een dieet (het liefst onder begeleiding van een natuurdiëtiste, ik werk graag samen met Mirjam Bakker-van Dam),bioresonantie en voedingssupplementen.

Voor patiënten die hun voedings- en bewegingspatroon en hun levensstijl al behoorlijk in balans hebben gebracht, kan acupunctuur de aangewezen therapie zijn om de klachten nu eens definitief aan te pakken. Er is bij een prikkelbare darm vaak sprake van een plaatselijke stagnering van energie. Door middel van acupunctuur zal worden geprobeerd deze verstoring op te heffen en de doorstroming van energie te bevorderen. Hierdoor wordt het genezingsproces vaak al snel op gang gebracht.